Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Ciasteczka Mikołajki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruche, maślane ciasteczka są wyjątkowo smaczne i znikają szybko zwłaszcza gdy upieczemy je w kształcie głowy Mikołaja.

Ciasteczka Mikołajki

Składniki:

Ciasteczka Mikołajki

na ciasto:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • parę kropli aromatu pomarańczowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

do dekoracji:

  • gotowe cukrowe pisaki spożywcze
  • białe cukrowe kuleczki

Sposób przygotowania:

Ciasteczka Mikołajki
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Zagnieść z startym, na grubych oczkach zimnym masłem oraz żółtkami i paroma kroplami aromatu pomarańczowego.

Gdy ciasto jest już gładkie uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wynieść do lodówki na 1 i 1/2 godz.

Następnie wałkować na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość 2 mm. Za pomocą stempelka w kształcie głowy Mikołaja wycinać ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i piec na złoty kolor ok. 12 min.

Po ostudzeniu zdobimy głowę Mikołaja cukrowymi pisakami spożywczymi, a czapeczkę ozdabiamy przyklejając za pomocą lukru perłową białą kuleczkę.