Sposób przygotowania:
Ciasteczka Mikołajki
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Zagnieść z startym, na grubych oczkach zimnym masłem oraz żółtkami i paroma kroplami aromatu pomarańczowego.
Gdy ciasto jest już gładkie uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wynieść do lodówki na 1 i 1/2 godz.
Następnie wałkować na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość 2 mm. Za pomocą stempelka w kształcie głowy Mikołaja wycinać ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i piec na złoty kolor ok. 12 min.
Po ostudzeniu zdobimy głowę Mikołaja cukrowymi pisakami spożywczymi, a czapeczkę ozdabiamy przyklejając za pomocą lukru perłową białą kuleczkę.
Gdy ciasto jest już gładkie uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wynieść do lodówki na 1 i 1/2 godz.
Następnie wałkować na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość 2 mm. Za pomocą stempelka w kształcie głowy Mikołaja wycinać ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i piec na złoty kolor ok. 12 min.
Po ostudzeniu zdobimy głowę Mikołaja cukrowymi pisakami spożywczymi, a czapeczkę ozdabiamy przyklejając za pomocą lukru perłową białą kuleczkę.