Sposób przygotowania:
Mikołajki piernikowePrzygotowanie ciasta:
Miód cukier i masło razem podgrzać. Ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. Dodać sodę oczyszczoną dokładnie wymieszać i pozostawić do całkowitego przestudzenia.
Wymieszać dokładnie suche składniki z masą miodową. Owinąć ciasto folią spożywczą . Pozostawić na całą noc aby dobrze stężało.
Wykrawanie pierniczków:
Dobrze schłodzone ciasto piernikowe wyrobić na stolnicy podsypanej mąką. Rozwałkować cienko na grubość ok. 3-4 mm. Foremką-stempelkiem w kształcie głowy mikołaja wycinać ciasteczka. Układać je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczenie pierniczków:
Przygotowane pierniczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 175 stopni i pieczemy ok. 12-15 min.
Etap końcowy:
Wystudzone pierniczki dekorujemy przygotowanym cukrem do polew według przepisu na opakowaniu-połowę lukru barwimy barwnikiem spożywczym czerwonym.
redakcja
Agnieszka Rec
Bardzo miło czytać takie komentarze :)
Pozdrawiam serdecznie :)