Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 462]

Mikołajki piernikowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pierniczki -stempelki w kształcie głowy Mikołaja. Udekorowane białym i czerwonym lukrem wyglądają bardzo realistycznie.

Mikołajki piernikowe

Składniki:

Mikołajki piernikowe

na ciasto:

  • 12 dag płynnego prawdziwego miodu
  • 6 dag brązowego cukru
  • 6 dag masła
  • 25 dag mąki pszennej + mąka do podsypania
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanych goździków
  • 1/2 łyżeczki anyżu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • dodatkowo:
  • foremka -stempelek głowa Mikołaja

do dekoracji:

  • 1/2 op. cukru do polew
  • odrobinę barwnika spożywczego czerwonego
  • cukrowe ciemne perełki na oczka

Sposób przygotowania:

Mikołajki piernikowe

Przygotowanie ciasta:

Mikołajki piernikowe
Miód , cukier brązowy i masło rozpuszczamy

Miód cukier i masło razem podgrzać. Ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. Dodać sodę oczyszczoną dokładnie wymieszać i pozostawić do całkowitego przestudzenia.

Wymieszać dokładnie suche składniki z masą miodową. Owinąć ciasto folią spożywczą . Pozostawić na całą noc aby dobrze stężało.

Wykrawanie pierniczków:

Mikołajki piernikowe
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy foremką-stempelkiem mikołaje

Dobrze schłodzone ciasto piernikowe wyrobić na stolnicy podsypanej mąką. Rozwałkować cienko na grubość ok. 3-4 mm. Foremką-stempelkiem w kształcie głowy mikołaja wycinać ciasteczka. Układać je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie pierniczków:

Przygotowane pierniczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 175 stopni i pieczemy ok. 12-15 min.

Etap końcowy:

Wystudzone pierniczki dekorujemy przygotowanym cukrem do polew według przepisu na opakowaniu-połowę lukru barwimy barwnikiem spożywczym czerwonym.