Sposób przygotowania:
Ciasteczka na niepogodę
Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło pokrojone w kostkę, cukier i cukier waniliowy (lub np ekstrakt waniliowy) oraz wbijam jajko. Zaczynam siekać a potem zagniatam ciasto.
Częściej jednak robię metodą maszynową.
Wszystkie składniki na ciasto miksuję robotem kuchennym. Potem wysypuje na blat i jeszcze chwilę zagniatam. Schładzam w lodówce pół godziny.
Ciasto rozwałkowuję i foremką wycinam parasolki.
Ciastka układam na blaszce i piekę ok 15-20 min w 180st.
Częściej jednak robię metodą maszynową.
Wszystkie składniki na ciasto miksuję robotem kuchennym. Potem wysypuje na blat i jeszcze chwilę zagniatam. Schładzam w lodówce pół godziny.
Ciasto rozwałkowuję i foremką wycinam parasolki.
Ciastka układam na blaszce i piekę ok 15-20 min w 180st.