Sposób przygotowania:
Ciasteczka na słono z pesto
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito na stolnicę i posiekać wraz z tłuszczem w kostce długim ostrym nożem. Zsunąć na stos, zrobić dołek i wbić trzy żółtka, dodać pesto, śmietanę z pudełka. Zmielić zielony pieprz i dodać z solą do środka. Wyrabiać rękoma i zagnieść w kulę, a następnie schłodzić lub zamrozić na krótko-ok. 20 min. w zamrażalniku. Blachę natłuścić resztą margaryny i wyłożyć pergaminem lub folią aluminiową. Nagrzać piekarnik do 200 st. C, a ciasto rozwałkować, podsypując mąką pod spód, a następnie wykrawać kształty foremkami lub szklanką. Układać ciastka obok siebie na blasze i wstawić na 10-15 min. do gorącego piekarnika. Po upieczeniu wyjąć i przełożyć na tacę lub talerz i jeść.