marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciasteczka na słono z pesto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Składniki na kruche ciasto wyrobić i zagnieść oraz schłodzić lub zamrozić. blasze.Upiec.

Ciasteczka na słono z pesto

Składniki:

Ciasteczka na słono z pesto

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 120 g. miękkiego masła lub margaryny,
  • 2-3 żółtka,
  • 1/2 szklanki gotowego pesto,
  • pudełko śmietany,
  • szczypta pieprzu zielonego mielonego,
  • sól,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do blachy,
  • arkusz pergaminu do blachy.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka na słono z pesto
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito na stolnicę i posiekać wraz z tłuszczem w kostce długim ostrym nożem. Zsunąć na stos, zrobić dołek i wbić trzy żółtka, dodać pesto, śmietanę z pudełka. Zmielić zielony pieprz i dodać z solą do środka. Wyrabiać rękoma i zagnieść w kulę, a następnie schłodzić lub zamrozić na krótko-ok. 20 min. w zamrażalniku. Blachę natłuścić resztą margaryny i wyłożyć pergaminem lub folią aluminiową. Nagrzać piekarnik do 200 st. C, a ciasto rozwałkować, podsypując mąką pod spód, a następnie wykrawać kształty foremkami lub szklanką. Układać ciastka obok siebie na blasze i wstawić na 10-15 min. do gorącego piekarnika. Po upieczeniu wyjąć i przełożyć na tacę lub talerz i jeść.

Tagi:

pesto