SUPERPRZEPIS

Ciastka maślane - Jajka

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Ciastka maślane - Jajka

Ciasteczka w formie jajek na pewno przypadną do gustu Waszym pociechom, dla nich wersja bez ajerkoniaku.

Składniki:

Ciastka maślane - Jajka

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 3/4 kostki masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem:

  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • cukier do smaku
  • ok. 25 ml ajerkoniaku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Ciastka maślane - Jajka

Etap 1:

Ciastka maślane - Jajka
Z podanych składników wyrobić ciasto, wyciąć jajka.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, jajko, cukry i szczyptę soli. Zagnieść ciasto. (Można na 30 minut włożyć do lodówki, aby się schłodziło).

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm i foremką w kształcie jajka wykrawać wzór. W połowie ciastek wyciąć kółka np. małą nakrętką.

Etap 2:

Ciastka maślane - Jajka
Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 8 minut.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Blachę wyścielić papierem do pieczenia, układać ciasteczka i piec przez ok. 8 minut aż się zarumienią. Wystudzić.

Etap 3:

Ciastka maślane - Jajka
w trakcie pieczenia przygotować krem budyniowy

Przygotować krem. Budyń ugotować w szklance mleka. Miękkie masło utrzeć z wystudzonym budyniem oraz cukrem i ajerkoniakiem.

Etap 4:

Ciastka maślane - Jajka
Ciastka przełożyć kremem, włożyć do lodówki.

Na ciastka bez dziurki nałożyć krem przykryć oprószonym pudrem ciastkiem z dziurką. Przechowywać w lodówce.