Sposób przygotowania:
Ciastka maślane - JajkaEtap 1:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, jajko, cukry i szczyptę soli. Zagnieść ciasto. (Można na 30 minut włożyć do lodówki, aby się schłodziło).
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm i foremką w kształcie jajka wykrawać wzór. W połowie ciastek wyciąć kółka np. małą nakrętką.
Etap 2:
Piekarnik nagrzać do 180°C. Blachę wyścielić papierem do pieczenia, układać ciasteczka i piec przez ok. 8 minut aż się zarumienią. Wystudzić.
Etap 3:
Przygotować krem. Budyń ugotować w szklance mleka. Miękkie masło utrzeć z wystudzonym budyniem oraz cukrem i ajerkoniakiem.
Etap 4:
Na ciastka bez dziurki nałożyć krem przykryć oprószonym pudrem ciastkiem z dziurką. Przechowywać w lodówce.
zbysiowa
SylaUla