ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Spaghetti z gulaszem paprykowym bez mięsa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gulasz paprykowy bez mięsa, jest bardzo smaczny, sycący, aromatyczny, najlepiej smakuje z makaronem.

Spaghetti z gulaszem paprykowym bez mięsa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Spaghetti z gulaszem paprykowym bez mięsa

 

  • tłuszcz po pieczeniu kurczaka ok 1 szklanki lub 3/4 szklanki oleju rzepakowego,
  • cebula 2 sztuki,
  • por zielona część 1 sztuka,
  • marchew 3 sztuki średnie,
  • papryka słodka 10 sztuk średnia,
  • czosnek 1 główka,
  • sok pomidorowy 1/2 litra,
  • woda 2 szklanki,
  • opcjonalnie przyprawy z opisu lub do smaku,
  • makaron spaghetti 1 opakowanie,
  • ser żółty gouda 30 dag

Sposób przygotowania:

Spaghetti z gulaszem paprykowym bez mięsa
Na tłuszczu po pieczeniu kurczaka (zawsze powstały wywar z pieczenia drobiu, mięsa zamrażam i wykorzystuję do tego typu dań) lub na oleju zeszklić pokrojoną cebulę z porem, dodać pokrojone marchewki, wymieszać i dusić z 10 minut co jakiś czas mieszając.

Wsypać pokrojoną w paski z pestkami paprykę i podsmażać z 10 minut, wsypać pokrojone w talarki cienkie ząbki czosnku, następnie wlać sok pomidorowy (mój domowy), wodę i pod przykryciem dusić z 15 minut na mniejszym ogniu.

Jeśli użyło się olej to dodać przyprawy: kucharek, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy, ja mam tłuszcz już z przyprawami, więc tylko do smaku doprawiam.

Ugotować makaron spaghetti wg opisu na opakowaniu, do pojemnika rozdrabniacza włożyć kawałki sera i rozdrobnić, posypać serem przed podaniem makaronu z gulaszem.
Spaghetti z gulaszem paprykowym bez mięsa
Najlepiej pasuje sok pomidorwy zamiast przecieru.
Spaghetti z gulaszem paprykowym bez mięsa
Do gotowania makaronu daję ciut oleju, nie skleja się.
Spaghetti z gulaszem paprykowym bez mięsa
Ser rozdrabniam w rozdrabniaczu z dwoma nożami.