gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Makowiec zawijany

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tradycyjny makowiec z ciasta drożdżowego z aromatycznym nadzieniem. Idealny na okres świąteczny. Polecam.

Makowiec zawijany

Składniki:

Makowiec zawijany

Ciasto;

Masa;

  • 500 g maku,
  • 170 g cukru,
  • 100 g rodzynków,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka masła,
  • pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 6 białek.

Lukier;

  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 3 - 4 łyżki gorącej wody.

Sposób przygotowania:

Makowiec zawijany
Ciasto:

Drożdże mieszamy z mąką, następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Masa makowa;

Mak zalać wrzątkiem ( do przykrycia maku), zostawić do wystudzenia. Zemleć dwa razy przez maszynkę z drobnym sitem. Białka ubjamy na sztywno. Do maku dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.

Ciasto dzielimy na 3 równie części. Wałkujemy na prostokąt o grubości około 2,5-3 cm.

Masę makową też dzielimy na 3 części.

Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę makową i zwijamy w rulon. Postępujemy tak samo z pozostałym ciastem i masą. Wykładamy na blaszkę piekarnikową. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.

Lukier:

Cukier puder wsypać do miseczki. Rozetrzeć z gorącą wodą przy pomocy łyżki. Gdy lukier będzie zbyt gęsty – dodać odrobinę wody. Gdy będzie zbyt rzadki, dosypać cukru pudru.

Wystudzone makowce polewamy lukire i ozdabiamy makiem lub wg własnego uznania.