Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Razowe pierniczki orkiszowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne, razowe pierniczki na mące orkiszowej, idealne do zawieszenia na choinkę ponieważ po upieczeniu są dość twarde.

Razowe pierniczki orkiszowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Razowe pierniczki orkiszowe

 

  • 500 g maki orkiszowej, razowej (plus dodatkowo większa ilość do wyrobienia ciasta )

 

 

  • 1 łyżka melasy

 

 

 

  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do ciasteczek

 

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej do wypieków

 

 

Sposób przygotowania:

Razowe pierniczki orkiszowe
Mąkę wymieszać ze suchymi składnikami ( solą, cynamonem, przyprawą do ciasteczek korzennych, sodą do wypieków) .

Masło, miód oraz melasę, stopić w rondlu, przestudzić i wlać do mąki z przyprawami. Wyrobić ciasto, podczas wyrabiania wbić jedno jajko oraz dosypać mąkę by powstałe ciasto było gładkie i lśniące.

Kule wyrobionego ciasta zawinąć w folie i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Po tym czasie, ciasto rozwałkować dość cienko i wykrawać z niego świąteczne kształty, układać na klaszcze wyścielonym papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy przez około 15 -20 minut.

Dekorujemy ulubionym lukrem i przechowujemy w zamkniętym pojemniku. 
Razowe pierniczki orkiszowe
Ze składników zagniatamy lśniące, gładkie ciasto
Razowe pierniczki orkiszowe
Z ciasta wykrawamy świąteczne ksztalty (u mnie gwiazdki )
Razowe pierniczki orkiszowe
Wyciete z ciasta gwiazdki układamy na blaszce
Razowe pierniczki orkiszowe
skracamy lub wydluzamy czas pieczenia w zaleznosci od wielkości gwiazdek