Sposób przygotowania:
Razowe pierniczki orkiszowe
Mąkę wymieszać ze suchymi składnikami ( solą, cynamonem, przyprawą do ciasteczek korzennych, sodą do wypieków) .
Masło, miód oraz melasę, stopić w rondlu, przestudzić i wlać do mąki z przyprawami. Wyrobić ciasto, podczas wyrabiania wbić jedno jajko oraz dosypać mąkę by powstałe ciasto było gładkie i lśniące.
Kule wyrobionego ciasta zawinąć w folie i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie, ciasto rozwałkować dość cienko i wykrawać z niego świąteczne kształty, układać na klaszcze wyścielonym papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy przez około 15 -20 minut.
Dekorujemy ulubionym lukrem i przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
Masło, miód oraz melasę, stopić w rondlu, przestudzić i wlać do mąki z przyprawami. Wyrobić ciasto, podczas wyrabiania wbić jedno jajko oraz dosypać mąkę by powstałe ciasto było gładkie i lśniące.
Kule wyrobionego ciasta zawinąć w folie i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie, ciasto rozwałkować dość cienko i wykrawać z niego świąteczne kształty, układać na klaszcze wyścielonym papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy przez około 15 -20 minut.
Dekorujemy ulubionym lukrem i przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
monikaT83
Netka
Dziękuję Monika :)