misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 659]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Ciasteczka orkiszowe z budyniem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Niezwykle kruche i aromatyczne ciasteczka orkiszowe z dodatkiem budyniu, przełożone pysznym kremem czekoladowym. Idealne dla dużych i małych łasuchów. Znikają w oka mgnieniu. Doskonałe na przyjęcia dla dzieci oraz do popołudniowej kawy lub herbaty.

Ciasteczka orkiszowe z budyniem Więcej zdjęć (15)

Składniki:

Ciasteczka orkiszowe z budyniem

 

  • 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 budynie bananowe
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • krem czekoladowy do przełożenia ciastek

Sposób przygotowania:

Ciasteczka orkiszowe z budyniem
Sypkie składniki przesiewamy na stolnicę. Na sitku zostaną drobinki z mąki orkiszowej, je również dodajemy do przesianej mąki. Dodajemy proszek budyniowy, ekstrakt waniliowy, żółtka, zimne masło oraz szczyptę soli. Szybko zarabiamy gładkie ciasto. Następnie owijamy je w folię spożywczą i wkładamy na 2 godziny do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy ciasteczka. W połowie ciasteczek jeśli nie mamy foremki z uśmiechniętą minką można mniejszą foremką zrobić dziurki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 170 st. przez około 15 minut. Studzimy.

Na jedno ciasteczko nakładamy porcję kremu czekoladowego i równomiernie go rozprowadzamy. Przykrywamy drugim ciasteczkiem. Lekko dociskamy.

Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Ciasteczka orkiszowe z budyniem
Do przesianych sypkich składników dodajemy ekstrakt i proszek budyniowy
Ciasteczka orkiszowe z budyniem
Dodajemy żółtka i pokrojone na mniejsze kawałki masło lub margarynę
Ciasteczka orkiszowe z budyniem
Szybko zarabiamy jednolite ciasto, które schładzamy w lodówce
Ciasteczka orkiszowe z budyniem
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm
Ciasteczka orkiszowe z budyniem
Wykrawamy ciasteczka
Ciasteczka orkiszowe z budyniem
Jeśli nie mamy foremki z uśmiechniętą minką w ciasteczka robimy otworki mniejszą foremką
Ciasteczka orkiszowe z budyniem
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Ciasteczka orkiszowe z budyniem
Pieczemy w temp. 170 st. przez około 15 minut
Ciasteczka orkiszowe z budyniem
Pieczemy w temp. 170 st. przez około 15 minut
Ciasteczka orkiszowe z budyniem
Na ciasteczko bez wzorku lub dziurki nakładamy krem
Ciasteczka orkiszowe z budyniem
Krem rozprowadzamy na ciasteczku
Ciasteczka orkiszowe z budyniem
Na krem dajemy ciasteczko z wzorkiem
Ciasteczka orkiszowe z budyniem
Pyszne kruche orkiszowe ciasteczka
Ciasteczka orkiszowe z budyniem
Ciasteczka orkiszowe z budyniem