Sposób przygotowania:
Francuskie ciasteczka z budyniem i dżememETAP 1:
Zimne ciasto francuskie rozwinąć i wykrawać w nim serduszka za pomocą foremki. W połowie wyciąć serduszka mniejszą foremką. Brzegi pełnych ciastek posmarować rozmąconym jajkiem i przyklejać na to serduszka z wykrojonym środkiem. Całość posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C. Piec, aż ciasta się przyrumienią, czyli ok 15 min. Po upieczeniu środek lekko skruszyć widelcem.
ETAP 2:
Odlać pół szklanki mleka i rozprowadzić w nim proszek budyniowy. Resztę przelać do garnka. Wsypać cukier, dodać masło i zagotować. Wlać rozprowadzony budyń i ugotować. Gorący i gęsty przekładać do upieczonych serduszek. Na wierzchu rozsmarować dżem. Smacznego :)
SylaUla