Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Francuskie ciasteczka z budyniem i dżemem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste ciasteczka w kształcie serduszek wypełnione kremem budyniowym i dżemem z truskawek. Chrupiące z przepysznym, aksamitnym kremem i mocno owocowym dżemem.

Francuskie ciasteczka z budyniem i dżemem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Francuskie ciasteczka z budyniem i dżemem

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 1 słoiczek dżemu truskawkowego

Sposób przygotowania:

Francuskie ciasteczka z budyniem i dżemem

ETAP 1:

Francuskie ciasteczka z budyniem i dżemem
Ciasteczka po upieczeniu rozkruszyć w środku.

Zimne ciasto francuskie rozwinąć i wykrawać w nim serduszka za pomocą foremki. W połowie wyciąć serduszka mniejszą foremką. Brzegi pełnych ciastek posmarować rozmąconym jajkiem i przyklejać na to serduszka z wykrojonym środkiem. Całość posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C. Piec, aż ciasta się przyrumienią, czyli ok 15 min. Po upieczeniu środek lekko skruszyć widelcem.

ETAP 2:

Francuskie ciasteczka z budyniem i dżemem
Do gotującego się mleka wlać rozprowadzony proszek budyniowy.

Odlać pół szklanki mleka i rozprowadzić w nim proszek budyniowy. Resztę przelać do garnka. Wsypać cukier, dodać masło i zagotować. Wlać rozprowadzony budyń i ugotować. Gorący i gęsty przekładać do upieczonych serduszek. Na wierzchu rozsmarować dżem. Smacznego :)