Sposób przygotowania:
ciasteczka orzechowe
Należy masło posiekać z mąką, dodać wcześniej zmielone orzechy, żółtka i połowę cukru pudru wymieszanego z cukrem waniliowym. Ciasto wyrabiać na jednolitą masę. Następnie uformować z niego wałek o średnicy 3cm, pociąć wałek na talarki grubości ok. cm. Ciasto dobrze się kroi, ale można je też rozwałkować i wykrawać foremką- najlepsze będą okrągłe wzory. Nagrzać piekarnik do temp. 200 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć ciasteczka zostawiając niezbyt duże odstępy. Piec ok 10 minut. Gotowe posypać cukrem pudrem. Z tych ilości mnie wychodzą talarki na 1 całą i połowę następnej blachy. Ciasteczka mogą poleżeć kilka dni w zamykanym pojemniku (o ile im ktoś pozwoli).