misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Ciasteczka orzechowe

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne, a do tego bardzo kruche orzechowe ciasteczka. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Doskonałe do szkoły lub pracy.

Ciasteczka orzechowe Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Ciasteczka orzechowe

 

 

  • Dekoracja:
  • 30 g mlecznej czekolady
  • kolorowe posypki

Sposób przygotowania:

Ciasteczka orzechowe
Mąkę i cukier puder przesiewamy na blat. Dodajemy zmielone orzechy, szczyptę soli, żółtka oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło lub margarynę. Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez 3 godziny.

Następnie odrywamy porcje schłodzonego ciasta (u mnie 15 g) i formujemy z nich kuleczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy.

Pieczemy w 160 st przez około 15 minut.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przekładamy do dekoratora i robimy dowolne wzorki na każdym ciasteczku. Dekorujemy kolorowymi posypkami.
Ciasteczka orzechowe
Na stolnicę przesiewamy mąkę oraz cukier po czym dodajemy pozostałe składniki ciasta
Ciasteczka orzechowe
Zarabiamy gładkie i jednolite ciasto które schładzamy
Ciasteczka orzechowe
Odrywamy porcje ciasta i formujemy z niego kuleczki
Ciasteczka orzechowe
Ciasteczka przed pieczeniem lekko spłaszczamy
Ciasteczka orzechowe
Pieczemy w 160 st około 15 minut
Ciasteczka orzechowe
Dekorujemy czekoladą i kolorowymi posypkami
Ciasteczka orzechowe
Ciasteczka orzechowe idealne do popołudniowej kawy lub herbaty