Sposób przygotowania:
Ciasteczka orzechowe
Mąkę i cukier puder przesiewamy na blat. Dodajemy zmielone orzechy, szczyptę soli, żółtka oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło lub margarynę. Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez 3 godziny.
Następnie odrywamy porcje schłodzonego ciasta (u mnie 15 g) i formujemy z nich kuleczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy.
Pieczemy w 160 st przez około 15 minut.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przekładamy do dekoratora i robimy dowolne wzorki na każdym ciasteczku. Dekorujemy kolorowymi posypkami.
Następnie odrywamy porcje schłodzonego ciasta (u mnie 15 g) i formujemy z nich kuleczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy.
Pieczemy w 160 st przez około 15 minut.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przekładamy do dekoratora i robimy dowolne wzorki na każdym ciasteczku. Dekorujemy kolorowymi posypkami.
BozenaMatuszczyk
misia5
Dziękuję :) Zapraszam :) W każdej chwili mogę upiec :)
robaczek
misia5
Nie ma to jak ciasteczka tego samego kształtu :) Nikt nie narzeka, że ten ma większe, a ten mniejsze dostał :)
mocsłodkości