Sposób przygotowania:
Ciasteczka z orzechami nerkowca w miodzie
Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodając kolejno żółtko, mleko, whisky i drobno posiekane orzechy pistacjowe oraz nerkowca. Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy dodać do masy i wyrobić do uzyskania jednolitej masy. Następnie zawinąć ciasto w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce.
Po wyjęciu ciasto rozwałkować, posypaując mąką pod spód na grubość 5 mm, wycinać ciasteczka foremkami, szklaneczką lub kieliszkiem o szerokim kloszu. Układać ciastka na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.
Piec z ok. 15-20 min. w temp.160 st. C. Po upieczeniu wystudzić, wyjąć i przełożyć łopatką kuchenną na tacę i zanurzać w miseczce z miodem płynnym, np. spadziowym, trzymając ciastka w szczypcach.
Po wyjęciu ciasto rozwałkować, posypaując mąką pod spód na grubość 5 mm, wycinać ciasteczka foremkami, szklaneczką lub kieliszkiem o szerokim kloszu. Układać ciastka na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.
Piec z ok. 15-20 min. w temp.160 st. C. Po upieczeniu wystudzić, wyjąć i przełożyć łopatką kuchenną na tacę i zanurzać w miseczce z miodem płynnym, np. spadziowym, trzymając ciastka w szczypcach.