marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciasteczka z orzechami nerkowca w miodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne, kruche i bardzo aromatyczne orzechowe ciasteczka. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Ciasteczka z orzechami nerkowca w miodzie

Składniki:

Ciasteczka z orzechami nerkowca w miodzie

 

  • 30 g. masła miękkiego,
  • 80 g.cukru pudru,
  • 1 żółtko oddzielonego od białka,
  • 30 ml. mleka,
  • 20 ml.whisky,
  • 50 dag. posiekanych pistacji,
  • 50 dag. posiekaych orzechów nerkowca,
  • 200 g.mąki pszennej,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy,
  • arkusz pergaminu do pieczenia,
  • miód do maczania.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z orzechami nerkowca w miodzie
Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodając kolejno żółtko, mleko, whisky i drobno posiekane orzechy pistacjowe oraz nerkowca. Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy dodać do masy i wyrobić do uzyskania jednolitej masy. Następnie zawinąć ciasto w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce.

Po wyjęciu ciasto rozwałkować, posypaując mąką pod spód na grubość 5 mm, wycinać ciasteczka foremkami, szklaneczką lub kieliszkiem o szerokim kloszu. Układać ciastka na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.

Piec z ok. 15-20 min. w temp.160 st. C. Po upieczeniu wystudzić, wyjąć i przełożyć łopatką kuchenną na tacę i zanurzać w miseczce z miodem płynnym, np. spadziowym, trzymając ciastka w szczypcach.