2halina

2halina

Starszy Kucharz
[Przepisów: 16]

Ciasteczka orzechowe tzw. Plätzchen.

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Polularne w Niemczech w okresie Bozego Narodzenia.Piecze sie je od poczatku listopada az do swiat, poniewaz rodzinka zaraz je zjada.

Ciasteczka orzechowe tzw. Plätzchen.

Składniki:

Ciasteczka orzechowe tzw. Plätzchen.

 

  • 7,5 dkg cukru
  • 1 jajko
  • 12, 5 dkg margaryny do pieczenia ciast (np. Rama)
  • 1 cukier waniliowy
  • 17,5 dkg maki
  • szczypta soli
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 12,5 dkg zrzechow laskowych (grubo posiekanych)
  • 10 dkg czekolady gorzkiej (grubo posiekanej)
  • Orzechy cale do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka orzechowe tzw. Plätzchen.