Sposób przygotowania:
Ciasteczka orzeszkiPrzygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać ,posiekać ze smalcem i margaryną. Dodać cukier, żółtka, śmietanę wymieszaną z octem i sodą oczyszczoną. Zagnieść ciasto.
Ciastem wylepiać metalowe foremki na orzeszki. Upiec w nagrzanym piekarniku w 180-190 stopniach na złoty kolor.
Gorące wyciągać z metalowych foremek.
Przygotowanie masy orzechowej :
Herbatniki mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Orzechy sparzamy wrzącym mlekiem,następnie pozostawiamy do ostygnięcia.
Jajka z cukrem ubić w kąpieli wodnej ( ok. 20 min.) na gęstą ,białą puszystą masę. Gdy jajka są ubite studzimy je ciągle ubijając.
Masło i margarynę o temp. pokojowej ucieramy na puch. Ciągle ucierając dodajemy po łyżce masy jajecznej.
Następnie ucierając masę na mniejszych obrotach dodajemy przestudzone orzechy ,a na końcu zmielone herbatniki.
Składanie orzeszków :
Na połowę połówek upieczonych orzeszków nakładamy po odrobinie marmolady.
Składanie orzeszków :
Na ciasteczka wypełnione marmoladą nakładamy po łyżeczce masy orzechowej.
Etap końcowy :
Ciasteczka wypełnione marmoladą i masą sklejamy pozostałymi pustymi połówkami upieczonych orzeszków,lekko je dociskając.
Boki orzeszków wyrównujemy ścierając je na drobnej tarce. Gotowe orzeszki polewamy lukrem przygotowanym wg przepisu na opakowaniu.
Dekorujemy cukrowymi motylkami i cukiereczkami.