Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Ciasteczka orzeszki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo smaczne kruche ciasteczka orzeszki wypełnione marmoladą ,masą orzechową ,oblane białym lukrem.

Ciasteczka orzeszki

Składniki:

Ciasteczka orzeszki

na ciasto:

  • 1/2 kost. margaryny
  • 1/2 kostki smalcu
  • 60 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki octu 10 %

na masę orzechową :

dodatkwo:

  • marmolada
  • gotowy biały lukier lub polewa
  • cukrowe motylki i cukierki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasteczka orzeszki

Przygotowanie ciasta:

Ciasteczka orzeszki

Mąkę przesiać ,posiekać ze smalcem i margaryną. Dodać cukier, żółtka, śmietanę wymieszaną z octem i sodą oczyszczoną. Zagnieść ciasto.

Ciastem wylepiać metalowe foremki na orzeszki. Upiec w nagrzanym piekarniku w 180-190 stopniach na złoty kolor.

Gorące wyciągać z metalowych foremek.

Przygotowanie masy orzechowej :

Herbatniki mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Orzechy sparzamy wrzącym mlekiem,następnie pozostawiamy do ostygnięcia.

Jajka z cukrem ubić w kąpieli wodnej ( ok. 20 min.) na gęstą ,białą puszystą masę. Gdy jajka są ubite studzimy je ciągle ubijając.

Masło i margarynę o temp. pokojowej ucieramy na puch. Ciągle ucierając dodajemy po łyżce masy jajecznej.

Następnie ucierając masę na mniejszych obrotach dodajemy przestudzone orzechy ,a na końcu zmielone herbatniki.

Składanie orzeszków :

Ciasteczka orzeszki
Na połowie orzeszków nakładamy po odrobinie marmolady

Na połowę połówek upieczonych orzeszków nakładamy po odrobinie marmolady.

Składanie orzeszków :

Ciasteczka orzeszki
Na ciasteczka z marmoladą nakładamy masę orzechową

Na ciasteczka wypełnione marmoladą nakładamy po łyżeczce masy orzechowej.

Etap końcowy :

Ciasteczka orzeszki
Tak przygotowane orzeszki dekorujemy biały lukrem lub polewą

Ciasteczka wypełnione marmoladą i masą sklejamy pozostałymi pustymi połówkami upieczonych orzeszków,lekko je dociskając.

Boki orzeszków wyrównujemy ścierając je na drobnej tarce. Gotowe orzeszki polewamy lukrem przygotowanym wg przepisu na opakowaniu.

Dekorujemy cukrowymi motylkami i cukiereczkami.