bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Babeczki z kremem bananowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Babeczki są bardzo smaczne i szybkie do przyrządzenia. Moja rodzina je uwielbia, szybko znikają z talerza.

Babeczki z kremem bananowym

Składniki:

Babeczki z kremem bananowym

 

  • ciasto na babeczki:

 

 

 

 

  • 2 żółtka

 

  • 3,4 szklanki cukru

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • cukier waniliowy

 

  • Krem bananowy:

 

 

 

  • 0,5 szklanki cukru

 

  • 1 galaretka cytrynowa

 

  • 3 żółtka

 

 

  • kolorowe perełki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Babeczki z kremem bananowym
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto. Ciasto przekładamy na stolnicę, cienko wałkujemy, foremki do babeczek smarujemy tłuszczem, wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni, ostudzone babeczki wyjmujemy z foremek.

Galaretkę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Do miski przekładamy masło, wsypujemy cukier i dodajemy żółtka, ucieramy do białości.

Banany kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, miksujemy blenderem. Dodajemy do masy maślanej, miksujemy razem z tężejącą galaretką.

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy babeczki, dekorujemy perełkami.