Sposób przygotowania:
Rurki z masą cytrynową
CIASTO:
Na stolnicę wysypać: mąkę, zrobić rowek, dodać żółtka i śmietanę. Drożdże dać do małej miseczki, dodać cukier i rozrobić łyżką, aż będą leiste. Dodać do mąki, na koniec dodać margarynę. Całość wyrobić na dość miękkie ciasto. Przełożyć do woreczka i dać na ok. 40/50 minut do lodówki.
Po tym czasie wyjąć, rozwałkować i pociąć na paski o szerokości ok. 4 cm. Formy na rurki natłuścić i zwijać na nie kawałki paska, tak aby nachodziły na siebie zakrywając całą formę (patrz zdjęcia). Układać na formie i piec w piekarniku na żółty kolor w 180 st.
Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
MASA:
300 ml mleka zagotować. W mniejszej części rozmącić mąki i żółtka. Dodać do gotującego się mleka i mieszać do powstania gęstej masy.
Gdy ostygnie margarynę utrzeć z cukrami, następnie dodać po trochu budyniu. Na koniec dodać sok z 3 cytryn oraz startą z nich skórkę.
Na stolnicę wysypać: mąkę, zrobić rowek, dodać żółtka i śmietanę. Drożdże dać do małej miseczki, dodać cukier i rozrobić łyżką, aż będą leiste. Dodać do mąki, na koniec dodać margarynę. Całość wyrobić na dość miękkie ciasto. Przełożyć do woreczka i dać na ok. 40/50 minut do lodówki.
Po tym czasie wyjąć, rozwałkować i pociąć na paski o szerokości ok. 4 cm. Formy na rurki natłuścić i zwijać na nie kawałki paska, tak aby nachodziły na siebie zakrywając całą formę (patrz zdjęcia). Układać na formie i piec w piekarniku na żółty kolor w 180 st.
Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
MASA:
300 ml mleka zagotować. W mniejszej części rozmącić mąki i żółtka. Dodać do gotującego się mleka i mieszać do powstania gęstej masy.
Gdy ostygnie margarynę utrzeć z cukrami, następnie dodać po trochu budyniu. Na koniec dodać sok z 3 cytryn oraz startą z nich skórkę.