Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Książka Kucharska: Pełnoziarniste desery - smacznie i zdrowo!

Ciasteczka owsiane z polewą migdałową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne kruche i zdrowe ciasteczka

Ciasteczka owsiane z polewą migdałową

Składniki:

Ciasteczka owsiane z polewą migdałową

 

  • Ciastka
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki otrębów owsianych
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżki masła
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki słodzika Stewia w proszku
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 garść rodzynek, żurawiny
  • 1 garść posiekanych orzechów

 

  • Polewa czekoladowo - migdałowa
  • 50 gram gorzkiej czekolady min 70%
  • 1 łyżeczka likieru Amaretto
  • 2 łyżki mleka

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka owsiane z polewą migdałową
Ciasteczka: Masło roztapiamy na patelni i po chwili dorzucamy płatki, otręby, (opcjonalnie posiekane rodzynki i orzechy) - smażmy na złoty kolor, studzimy. Mąkę, proszek do pieczenia, słodzik (opcjonalnie przyprawę korzenną) wsypujemy do miski i łączymy ze smażonymi płatkami. Wbijamy jajo i wyrabiamy, aż składniki się połączą. Ciasto wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką na placek o grubości około 0,5 cm. Wycinamy ciastka foremką. Ps. Jeżeli ciasto będzie się sypać to możemy dodać łyżkę wody/mleka. Piec w 180 stopniach przez ok 10 - 15 minut. Polewa czekoladowo - migdałowa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać likier i mleko - wymieszać. Udekorować gotowe ciasteczka :) Ps. Pozostałe ciasto pokruszyłam palcami i wstawiłam do piekarnika na kilka minut, tym sposobem zrobiłam ciasteczka i śniadaniową granolę ;) Smacznego :)