mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Paluchy wiedźmy.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Przerażające, zaskakujące, pysznie kruche ciasteczka w kształcie paluchów. Do ich dekoracji można użyć czerwonego lukru:)

Paluchy wiedźmy. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Paluchy wiedźmy.

 

  • 225 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 i 2/3 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • białko z 1 jajka
  • 100 g migdałów
  • opcjonalnie czerwony lukier

Sposób przygotowania:

Paluchy wiedźmy.
Migdały zalewam wrzątkiem i po kliku minutach wyjmuje je z wody. Pozbawione skórki migdały dzielę na połówki. W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaje miękkie masło i jajko. Zagniatam jednolite ciasto do chwili, aż utworzy kulę. Ciasto owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na około godzinę. Po godzinie z ciasta odrywam kawałki ciasta (u mnie każdy kawałek ważył 12 g) i formuje wałeczki, odrobinę chudsze i krótsze od ludzkich palców, bo podczas pieczenia palce spuchną. Wałeczki układam na oprószonej mąką blasze i w miejscu paznokcia umieszczam migdał, posmarowany od spodu białkiem (aby nie odpadł w trakcie pieczenia) i dociskam. Nożem nacinam wałeczek w miejscach, gdzie paluszek się zgina. Piekę ciastka w 200 stopniach 10 minut. Kiedy ciastka przestygną dekoruję je czerwonym lukrem lub dżemem.
Paluchy wiedźmy.
Z ciasta odrywam małe kawałeczki, u mnie każdy ważył 12 g
Paluchy wiedźmy.
Z kawałków ciasta formuje paznokcie, nacinam je i umieszczam paznokieć z migdała

Tagi:

jajko jajka