Granat czerwony jest to owoc granatowca właściwego, który wywodzi się z Azji Zachodniej, Kaukazu i Półwyspu Indyjskiego. Obecnie jest uprawiany w wielu krajach świata o klimacie suchym i gorącym. Granaty rosną na krzewach lub niewielkich drzewach granatowca, zwane też drzewami życia osiągające do 5 m wysokości. Młode gałęzie są zwisające i kolczaste. Natomiast owoce to jagody wielkości dużego jabłka, pokryte twardą, skórzastą skórą o barwie fioletowej, brązowej, białoczerwonej z małą brodawką. W owocu znajduje się od 400 do 700 nasion, które są otoczone jadalną osnówką o kolorze najczęściej czerwonym, lub różowym, czy żółtym. Mają one postać galaretowatej, bardzo soczystej masy o słodko-kwaśnym smaku. Obecnie wyhodowano odmianę beznasienną odmianę, która ma wielu zwolenników ze względu na łatwość spożywania.
Owoce granatu były znane i cenione od wielu tysięcy lat. Istnieje wiele zapisów historycznych oraz jest częstym elementem ozdobnym w ikonografii religijnej różnych wyznań. Obecnie znane są badania potwierdzające właściwości zdrowotne tego owocu.
Sok z granatu uznawany był w starożytnych Chinach za życiodajny nektar, dający witalność i zdrowie. W smaku jest słodki i zarazem cierpki. Warto pamiętać, że ewentualne plamy są bardzo trudne do usunięcia. Poza tym zawiera duże ilości polifenoli, które są zaliczone do przeciwutleniaczy. W granatach jest ich trzykrotnie więcej niż w zielonej herbacie czy czerwonym winie. Bardzo korzystnie wpływają na układ krążenia, obniżają ciśnienie krwi, regulują poziom cholesterolu. Istnieją badania, które udowodniły zahamowanie rozrostu komórek nowotworowych prostaty i piersi. Działają odmładzająco na skórę i włosy. Spowalniają procesy starzenia całego organizmu oraz demencji wywołanej chorobą Alzheimera. Ze względu na dużą zawartość fitoestrogenów są bardzo cenne w niwelowaniu dolegliwości związanych z menopauzą czy PMS-u.
Z owoców granatów wyrabia się soki, nektary, napoje i wina. Natomiast soczyste nasiona używane są przy wyrobie ciast, ciasteczek, sałatek owocowych oraz dań wytrawnych, sosów oraz mięs.
Owoce granatu były znane i cenione od wielu tysięcy lat. Istnieje wiele zapisów historycznych oraz jest częstym elementem ozdobnym w ikonografii religijnej różnych wyznań. Obecnie znane są badania potwierdzające właściwości zdrowotne tego owocu.
Sok z granatu uznawany był w starożytnych Chinach za życiodajny nektar, dający witalność i zdrowie. W smaku jest słodki i zarazem cierpki. Warto pamiętać, że ewentualne plamy są bardzo trudne do usunięcia. Poza tym zawiera duże ilości polifenoli, które są zaliczone do przeciwutleniaczy. W granatach jest ich trzykrotnie więcej niż w zielonej herbacie czy czerwonym winie. Bardzo korzystnie wpływają na układ krążenia, obniżają ciśnienie krwi, regulują poziom cholesterolu. Istnieją badania, które udowodniły zahamowanie rozrostu komórek nowotworowych prostaty i piersi. Działają odmładzająco na skórę i włosy. Spowalniają procesy starzenia całego organizmu oraz demencji wywołanej chorobą Alzheimera. Ze względu na dużą zawartość fitoestrogenów są bardzo cenne w niwelowaniu dolegliwości związanych z menopauzą czy PMS-u.
Z owoców granatów wyrabia się soki, nektary, napoje i wina. Natomiast soczyste nasiona używane są przy wyrobie ciast, ciasteczek, sałatek owocowych oraz dań wytrawnych, sosów oraz mięs.