marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciasteczka piegowate z makiem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Składniki na ciasto dać na stolnicę i posiekać i wyrobić,po czym zagnieść w kulę i schłodzić.Potem rozwałkować,wycinać foremką i piec 25 m.

Ciasteczka piegowate z makiem.

Składniki:

Ciasteczka piegowate z makiem.

 

  • 150 g.mąki,
  • 3 jajka,szklanka cukru,
  • 0,5 szklanki mąki,
  • pół kostki margaryny,
  • torebka cukru waniliowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do blachy,
  • pergamin na blachę.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka piegowate z makiem.
Na stolnicę wysypać mąkę przesianą i pół kostki margaryny i sie-
-kać długim ostrym nożem,zrobic dołek w środki i wbić jajka,wsyp-
-ać cukier waniliowy,mak,łyżeczkę proszku do pieczenia oraz
szklankę cukru lub cukru pudru.Wyrobić na gładką masę i zagnieść w kulę i dać do lodówki,aby schłodzić.Piekarnik nagrzać do 180st.C.a formę natłuścić margaryną i położyć arkusz pergaminu lub folii aluminiowej,aby ciastka łatwo zdjąć z blachy w
całości.Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować,wycinając foremkami
różne kształty,np.serduszka,gwiazdki itp.Układać ciastka na blasze w odstępie 3-4 cm.Blachę wsunąć do piekarnika i piec 20-
25 min.Po upieczeniu wystudzić.

Tagi:

jajko jajka