misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Ciasteczka Red Velvet

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne ciasteczka w sam raz na popołudnie przy kawie

Ciasteczka Red Velvet Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka Red Velvet

 

  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 5 łyżek masła (ok. 7 dkg)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki maślanki
  • barwnik spożywczy czerwony
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

Sposób przygotowania:

Ciasteczka Red Velvet
W jednej misce wymieszać mąkę z sodą i solą. W drugim naczyniu utrzeć masło na puszystą masę. Dodać cukier puder. Nadal ucierając dodać aromat waniliowy i jajko. Następnie dodawać na przemian mąkę i maślankę. Na końcu dodać barwnik czerwony. Kolor ciasta ma być dość intensywny. Ciasto włożyć do lodówki na około 30 minut. Ciasto nabierać łyżką i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na macie silikonowej. Pomiędzy ciasteczkami zostawiać odstępy. Ciastka piec około 15 minut w temp. 180 C. Po upieczeniu studzić na kratce. Gotowe ciasteczka można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Porcja na około 24 sztuki. Smacznego!!!
Ciasteczka Red Velvet
masło utrzeć na puszystą masę a następnie dodawać resztę składników
Ciasteczka Red Velvet
Po dodaniu barwnika ciasto powinno mieć ładny czerwony kolor
Ciasteczka Red Velvet
Na jedno ciasteczko potrzebujemy około pół łyżki ciasta
Ciasteczka Red Velvet
Po upieczeniu ciasteczka powinny wystygnąć na kratce

Tagi:

jajko jajka