Sposób przygotowania:
Ciasteczka ,,Słoneczka''Wykonanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy cienkie ciasteczka.
Przygotowanie do pieczenia:
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Pieczenie:
Następnie ciasteczka pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone ciasteczka studzimy.
Wykonanie masy:
W połowie mleka rozpuszczamy budynie, do drugiej dodajemy cukier i zagotowujemy, następnie wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Ugotowany budyń studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń i dokładnie ucieramy.
Przekładanie:
Wystudzone ciasteczka przekładamy masą budyniową, smarujemy również boki i obtaczamy w wiórkach kokosowych.