SUPERPRZEPIS

Ciasteczka ,,Słoneczka''

  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Ciasteczka ,,Słoneczka''

Bardzo kruche i bardzo delikatne. Są tak pyszne, że nie można im się oprzeć. Pomimo, że są proste w wykonaniu to jest z nimi trochę pracy. Są też bardzo podzielne ponieważ wychodzi około 43 sztuki. Ciasteczka im dłużej postoją tym bardziej zmiękną.

Składniki:

Ciasteczka ,,Słoneczka''

Ciasto:

  • 50 dag mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 2 budynie waniliowe

Dodatkowo:

  • 10 dag wiórek kokosowych
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Ciasteczka ,,Słoneczka''

Wykonanie ciasta:

Ciasteczka ,,Słoneczka''
Z podanych składników wykonujemy ciasto i wykrawamy ciasteczka.

Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy cienkie ciasteczka.

Przygotowanie do pieczenia:

Ciasteczka ,,Słoneczka''
Następnie wykrojone ciasteczka układamy na blasze.

Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.

Pieczenie:

Ciasteczka ,,Słoneczka''
Następnie ciasteczka pieczemy i studzimy.

Następnie ciasteczka pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone ciasteczka studzimy.

Wykonanie masy:

Ciasteczka ,,Słoneczka''
Następnie z podanych składników przygotowujemy masę.

W połowie mleka rozpuszczamy budynie, do drugiej dodajemy cukier i zagotowujemy, następnie wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Ugotowany budyń studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń i dokładnie ucieramy.

Przekładanie:

Ciasteczka ,,Słoneczka''
Nastepnie ciasteczka przekładamy masą budyniową i obtaczamy w wiórkach.

Wystudzone ciasteczka przekładamy masą budyniową, smarujemy również boki i obtaczamy w wiórkach kokosowych.