Sposób przygotowania:
Ciasteczka słoneczka
Do miski albo na stolnicę przesiej mąkę. Dodaj sól, cukier waniliowy i spulchniacz a także zwykły cukier i drobno startą skórkę cytrynową. Dodaj aromat i posiekany zimny tłuszcz. Posiekaj wszystko razem na mokry piasek. Wbij jajko i szybko zagnieć ciasto. Owinięte w folię odłóż do lodówki na pół godziny.Zimne ciasto podziel na 2 - 3 części. Każdą wałkuj na ok. 3 mm. Wykrój krążki śr. ok. 5 cm. W połowie wytnij środki.
Całę krążki ułóż na blaszce do pieczenia z papierem. Posmaruj je lekko roztrzepanym białkiem i nałóż krążki z wyciętymi środkami. Te pierścienie posmaruj z wierzchu żółtkiem wymieszanym ze śmietanką i posyp migdałami.Piecz ok. 15 minut w temp. 200 st. C, ostudź.Rozpuść w gorącej wodzie proszek galaretki a gdy nieco wystygnie dodaj konfiturę. Gdy masa zacznie tężeć nałóż ją na ciasteczka a gdy zupełnie zastygnie brzegi ciastek oprósz cukrem pudrem. Ilość składników na ok. 20 - 25 ciastek.
Całę krążki ułóż na blaszce do pieczenia z papierem. Posmaruj je lekko roztrzepanym białkiem i nałóż krążki z wyciętymi środkami. Te pierścienie posmaruj z wierzchu żółtkiem wymieszanym ze śmietanką i posyp migdałami.Piecz ok. 15 minut w temp. 200 st. C, ostudź.Rozpuść w gorącej wodzie proszek galaretki a gdy nieco wystygnie dodaj konfiturę. Gdy masa zacznie tężeć nałóż ją na ciasteczka a gdy zupełnie zastygnie brzegi ciastek oprósz cukrem pudrem. Ilość składników na ok. 20 - 25 ciastek.