haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Ciasteczka Szach-Mat

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Łatwe w przygotowaniu i przepyszne ciasteczka bez proszku. Zachwycają kruchością i maślanym smakiem

Ciasteczka Szach-Mat Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka Szach-Mat

 

  • 300 g masła
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 400 g maki
  • 40 g kakao
  • 1 opk cukru waniliowego
  • 1 białko

Sposób przygotowania:

Ciasteczka Szach-Mat
Z masła, mąki, cukru,soli i cukru waniliowego zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. odstawić do lodówki na ok godzinę.Każda porcję ciasta podzielić na pół. Po połowie z ciemnego i jasnego ciasta rozwałkować na gruby prostokąt. Każdy z prostokątów pociąć na paski ok. 1 cm. Posmarować rozbitym białkiem i układać na przemian, tak aby powstała szachownica, wysoka na 3-4 warstwy i szeroka na ok. 4 cm. pozostałe jasne i ciemne ciasto rozwałkować i tak powstałym plackiem owinąć szachownicę. Pokroić w plastry grubości ok 0,5 cm i piec 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni.
Ciasteczka Szach-Mat
Po wyrobieniu ciasta do połowy dodajemy kakao i dzielimy całość na 4 porcje
Ciasteczka Szach-Mat
Paski ciasta ukladamy naprzemiennie w szachownicę
Ciasteczka Szach-Mat
Gotowy blok kroimy na półcentymetrowe plastry
Ciasteczka Szach-Mat
Układamy na blaszce i pieczemy 10-15 minut

Tagi:

mak