marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciasteczka tortowe na cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto francuskie wyjąć,rozmrozić,podzielić na kawałki.Piec 30 min.Owoce rozmrozić,zmiksować z kremówką, a serek z kakao.Dekorować ciastka.

Ciasteczka tortowe na cieście francuskim

Składniki:

Ciasteczka tortowe na cieście francuskim

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego mrożonego,
  • 2 pudełka serka mascarpone,
  • 2 łyżki czekolady w proszku lub kakao,
  • 35 g.mrożonych jagód lub truskawek,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 150 g.śmietany kremówki,
  • fix do kremówki.
  • łyżka oleju do blachy.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka tortowe na cieście francuskim
Ciasto wyjąć ,rozpakować z wierzchniego papieru i rozmrozić na talerzu. Owoce mrożone można zalać wrzątkiem,osączyć, a następnie zmiksować z cukrem pudrem. Kremówkę ubić na sztywno z zagęstnikiem i wstawić do lodówki na 40 min. Serki mascarpone wymieszać z dwiema kopiastymi łyżkami czekolady w proszku lub kakao. Część kremówki zmieszać ze zmiksowanymi owocami sezonowymi,a resztę zostawić na dekorację. Ciastka francuskie ułożyć na natłuszczonej blasze i piec ok.25- 30 min. w temp.200 st.C. Po wyjęciu ostudzić i przekładać kremem serowo-czekoladowym oraz owocowo-śmietanowym. Dekorować ciastka pozostałą kremówką.