Sposób przygotowania:
Ciasteczka tulipanyPrzygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać z cukrem pudrem,posiekać z masłem,dodać żółtka, cukier waniliowy i parę kropli aromatu waniliowego.
Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 30 min.
Wałkowanie ciasta:
Na podsypanej lekko mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok.1/2 cm. Wykrawamy foremką w kształcie tulipana ciasteczka.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ciast.
Pieczenie ciasteczek:
Wkładamy blaszkę z ciasteczkami do nagrzanego piekarnika do ok.190 stopni i pieczemy około 10-12 minut. Po upieczeniu ściągamy z blaszki i studzimy.
Etap końcowy:
Wystudzone ciasteczka lukrujemy gotowym lukrem.
Najpierw czerwonym lukrem pokrywamy górę ciasteczek czyli kwiat tulipana. Następnie zielonym lukrem pokrywamy łodyżkę i liście tulipana. Odstawiamy do wyschnięcia lukru.
Przed zaschnięciem zielonego lukru na liściach tulipana możemy umieścić np. po cukrowym motylku.
halina
Agnieszka Rec