Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Ciasteczka tulipany

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Za pomocą foremki tulipana upiekłam pyszne maślane ciasteczka waniliowe ozdobione lukrem . Takimi ciasteczkami możemy obdarować bliskich gdyż do złudzenia przypominają żywe tulipany.

Ciasteczka tulipany Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasteczka tulipany

na ciasto:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • parę kropli aromatu waniliowego

do dekoracji:

  • gotowy lukier królewski barwiony na intensywny czerwony kolor
  • gotowy lukier królewski barwiony na jasnozielony kolor
  • dodatkowo:
  • foremka w kształcie tulipana

Sposób przygotowania:

Ciasteczka tulipany

Przygotowanie ciasta:

Ciasteczka tulipany
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto

Mąkę przesiać z cukrem pudrem,posiekać z masłem,dodać żółtka, cukier waniliowy i parę kropli aromatu waniliowego.

Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 30 min.

Wałkowanie ciasta:

Ciasteczka tulipany
Wykrojone ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Na podsypanej lekko mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok.1/2 cm. Wykrawamy foremką w kształcie tulipana ciasteczka.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ciast.

Pieczenie ciasteczek:

Ciasteczka tulipany
Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy ciasteczka

Wkładamy blaszkę z ciasteczkami do nagrzanego piekarnika do ok.190 stopni i pieczemy około 10-12 minut. Po upieczeniu ściągamy z blaszki i studzimy.

Etap końcowy:

Ciasteczka tulipany
Najpierw czerwonym lukrem pokrywamy kwiat tulipana czyli górę ciasteczek

Wystudzone ciasteczka lukrujemy gotowym lukrem.

Najpierw czerwonym lukrem pokrywamy górę ciasteczek czyli kwiat tulipana. Następnie zielonym lukrem pokrywamy łodyżkę i liście tulipana. Odstawiamy do wyschnięcia lukru.

Przed zaschnięciem zielonego lukru na liściach tulipana możemy umieścić np. po cukrowym motylku.