Sposób przygotowania:
Faworki na drożdżachETAP 1:
Mleko wlewamy do rondelka i podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże i mieszamy z łyżeczką cukru oraz niewielką ilością mąki pszennej. Pozostawiamy w ciepłym miejscu aby zaczyn wyrósł.
ETAP 2:
Do miski przesiewamy mąkę pszenną , pozostawiamy trochę do podsypania ciasta. Do mąki dodajemy jaja, rozpuszczoną razem z cukrem margarynę, a także wyrośnięte drożdże.
Wyrabiamy ciasto podsypując pozostawioną mąką pszenną. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż podwoi swoją objętość.
ETAP 3:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na kawałki i rozwałkowujemy, wykrawamy romby . Na środku każdego robimy dziurkę i przekładamy przez nią jeden koniec.
ETAP 4:
W garnku rozgrzewamy olej i wkładamy faworki smażąc je z każdej strony na rumiany kolor. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem który wpije nadmiar tłuszczu. Podajemy przestudzone posypane cukrem pudrem.