Sposób przygotowania:
Kokosowe pączkiETAP 1
CIASTO:
Mleko kokosowe łączymy ze zwykłym i delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru oraz około 5 łyżek mąki. Połączone składniki pozostawiamy do wyrośnięcia.
Między czasie masło rozpuszczamy i delikatnie studzimy.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, jajka, żółtka, sól, malibu oraz w miarę wyrabiania stopniowo mąkę. Całość zagniatamy około 15 minut. W połowie dodajemy tłuszcz.
ETAP 2
Gotowe ciasto, które odchodzi od dłoni przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte wykładamy na stolnicę posypaną mąką. Ciasto dzielimy na około 28 części. Z każdej części formujemy „bułeczkę”, które odkładamy na deseczkę oprószoną mąką. Pozostawiamy je do wyrośnięcia na około 15- 20 minut.
Między czasie gotujemy kokosowy budyń.
ETAP 3
BUDYŃ:
Połowę mleka podgrzewamy z wiórkami kokosowymi. Drugą połowę łączymy z żółtkami, mąką i budyniem. Otrzymaną mieszaninę wlewamy na gotujące mleko. Gotujemy budyń i słodzimy go do smaku według uznania. W dużym garnku rozgrzewamy olej.
ETAP4
Na rozgrzany tłuszcz wykładamy pączki, wyrośniętą stroną do dołu. Pączki smażymy z dwóch strony do zrumienienia.
ETAP 5
Gotowe wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Letni budyń przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką do napełniania pączków. Budyniem napełniamy pączki, a następnie lukrujemy je.
LUKIER:
Mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego stopniowo cukier puder do uzyskania gęstego, ale lejącego lukru. Gotowym lukrem smarujemy jeszcze ciepłe pączki. Ich wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Pączki pozostawiamy do ostygnięcia i gotowe.
SylaUla
gusia1000
skuter5
biedroneczki