SUPERPRZEPIS

Kawowa panna cotta z musem czekoladowym

  • 1
  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 450
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Kawowa panna cotta z musem czekoladowym Więcej zdjęć (3)

Panna cotta to słodkość wywodząca się z północnej Italii, ja prezentuję ją w wersji z mega intensywnym smakiem kawy i odrobiną bardzo słodkiego musu czekoladowego.

Składniki:

Kawowa panna cotta z musem czekoladowym

 

  • 200ml śmietany 30%
  • 200ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 50ml wrzątku
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki mleka

 

  • Mus czekoladowy:
  • 100g mlecznej czekolady
  • 120ml śmietany 30%

 

  • Dekoracja:
  • bita śmietana
  • 1/2 łyzeczki kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

Kawowa panna cotta z musem czekoladowym

ETAP 1:

Kawowa panna cotta z musem czekoladowym
kawę wsypać do szkalnki i zalać wrzatkiem

1. Żelatynę zalać zimnym mlekiem, wymieszać i odstawić do napęcznienia.
2. Kawę zalać wrzątkiem i pozostawić do wystudzenia.

ETAP 2:

Kawowa panna cotta z musem czekoladowym
do rondelka wlać śmietankę, mleko, laskę wanilii i zagotować

3. Do garnka wlać mleko, śmietanę, dodać miąższ z laski wanilii, laskę wanilii, cukier i całość wymieszać. Następnie doprowadzić do wrzenia, usunąć laskę wanilii, dodać napęczniałą żelatynę, kawę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie przelać do pucharków i wstawić do lodówki.

4. Mus czekoladowy:

Kawowa panna cotta z musem czekoladowym
czekoladę i śmietankę roztopić w kąpieli wodnek

Czekoladę i śmietanę rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawić do wystudzenia, a następnie wlać do pucharków i wstawić ponownie do lodówki.

ETAP 4:

Kawowa panna cotta z musem czekoladowym
gotowe pucharki przełożyc do lodówki

5. Gotową panna cottę udekorować bitą śmietaną i posypać kawą.