Sposób przygotowania:
Korzenne ciasteczka półfrancuskie
Zamiast jednego rodzaju tłuszczu (np. margaryny) dodaję trzech różnych dla uzyskania najlepszego efektu końcowego. Masło zdecydowanie polepsza smak gotowych ciasteczek, natomiast smalec bardzo poprawia kruchość ciasta.
Tłuszcze wyjąć z lodówki znacznie wcześniej i ogrzać do temperatury pokojowej.
Śmietanę utrzeć łyżką z przyprawą korzenną. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać miękkie tłuszcze, gęstą śmietanę oraz żółtka - zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na ok. 1/2cm, podsypując mąką.
Wycinać foremkami dowolne ciasteczka, ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem połączonym z cukrem waniliowym.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170-180*C do zrumienienia.
Tłuszcze wyjąć z lodówki znacznie wcześniej i ogrzać do temperatury pokojowej.
Śmietanę utrzeć łyżką z przyprawą korzenną. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać miękkie tłuszcze, gęstą śmietanę oraz żółtka - zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na ok. 1/2cm, podsypując mąką.
Wycinać foremkami dowolne ciasteczka, ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem połączonym z cukrem waniliowym.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170-180*C do zrumienienia.