Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Korzenne ciasteczka półfrancuskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczne kruchutkie ciasteczka znane od bardzo wielu lat w podstawowej wersji, czyli posypane cukrem - tym razem z dodatkiem przypraw korzennych.

Korzenne ciasteczka półfrancuskie

Składniki:

Korzenne ciasteczka półfrancuskie

 

  • mąka 1/2 kg
  • masło 200 g
  • margaryna 250 g
  • smalec 50 g
  • śmietana ok. 10 łyżek
  • żółtka 2-3 szt.
  • proszek do pieczenia
  • cukier waniliowy 1 op.
  • cukier kryształ do posypania
  • jajko do smarowania
  • przyprawa do piernika 2-3 łyżki

Sposób przygotowania:

Korzenne ciasteczka półfrancuskie
Zamiast jednego rodzaju tłuszczu (np. margaryny) dodaję trzech różnych dla uzyskania najlepszego efektu końcowego. Masło zdecydowanie polepsza smak gotowych ciasteczek, natomiast smalec bardzo poprawia kruchość ciasta.

Tłuszcze wyjąć z lodówki znacznie wcześniej i ogrzać do temperatury pokojowej.

Śmietanę utrzeć łyżką z przyprawą korzenną. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać miękkie tłuszcze, gęstą śmietanę oraz żółtka - zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na ok. 1/2cm, podsypując mąką.

Wycinać foremkami dowolne ciasteczka, ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.

Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem połączonym z cukrem waniliowym.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170-180*C do zrumienienia.