jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Ciasteczka motylki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Czekoladowe babeczki w kształcie motyli z bita śmietana .

Ciasteczka motylki

Składniki:

Ciasteczka motylki

 

  • 3/4 szklanki cukru
  • 100g masła
  • 2 jaja
  • około 1 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka kakao
  • 200g marmolady wieloowocowej
  • 400ml kremówki
  • polewa czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka motylki
Masło ucieramy z cukrem i jajami.Dodajemy marmoladę- mieszamy.

Do oddzielnej miski przesiewamy wszystkie suche składniki
Wsypujemy suche składniki do masy jajecznej. Mieszamy. niezbyt dokładnie, Dosypujemy mąkę pszenną w takiej ilości,
by masa była średnio gęsta. Nie podaję dokładnej ilości, gdyż marmolada ma różną zawartość soku.
Masę wkładamy do połowy foremek w kształcie motyli.
Pieczemy babeczki przez około 25 minut w temp. 180 stopni C (w zależności od piekarnika).
Studzimy je. Przygotowujemy bitą śmietanę. Babeczki - motylki dekorujemy bita smietaną i polewą czekoladową.