misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Ryżowe ciasteczka z owocami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Lekkie ciasteczka ryżowe, które można podać z dowolnymi owocami i bitą śmietaną.

Ryżowe ciasteczka z owocami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ryżowe ciasteczka z owocami

 

  • 2 szklanki mąki ryżowe
  • 0,5 szkanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 banan
  • 10-15 dkg truskawek

Sposób przygotowania:

Ryżowe ciasteczka z owocami
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól mieszamy. Dolewamy oliwę i zaczynamy wyrabiać ciasto. Dolewamy wodę partiami tak by ciasto było zwarte.



Następnie przygotowujemy formę na muffinki wyłożoną papilotkami. Do każdej papilotki wkładamy kulkę ciasta ciut mniejszą niż orzech włoski. Lekko dociskamy. Dzieki temu będziemy mieli ładne, jednakowe krążki. Jeżeli nie zależy wam żeby ciasteczka były równe wystarczy formować w dłoniach małe "placuszki" i układać na papierze do pieczenia.



Pieczemy w temp. 180 C przez około 10 minut. Ciasteczka muszą się zarumienić bardzo delikatnie.



Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Owoce kroimy w plasterki. Na każdym ciasteczku układamy łyżeczkę bites mietany i po plasterku owoców. Można posypać delikatnie cukrem pudrem.



Jeśli ciasteczka zbyt się spieką można je nasączyć sokiem z cytryny by były bardziej miękkie. Dzięki temu że ciasteczka są równej wielkości można układać z nich piramidki: ciastko, bita śmietana, owoce, ciastko, dekoracja np. z truskawki.
Ryżowe ciasteczka z owocami
Wyrobione ciasto powinno być zwarte i łatwo formować się w dłoniach
Ryżowe ciasteczka z owocami
Jeśli chcecie mieć równe ciasteczka można wykorzystać moją metodę formowania ciastek
Ryżowe ciasteczka z owocami
Ciasteczka nie mogą się zbytnio zarumienić gdyż będą twarde

Tagi:

owoce ciastka