Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ciasteczka z cukinią i czekoladą

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne półkruche ciasteczka z dodatkiem tartej cukinii, posiekanej czekolady mlecznej i deserowej i płatków jaglanych...

Ciasteczka z cukinią i czekoladą

Składniki:

Ciasteczka z cukinią i czekoladą

 

  • ok. 18 dkg świeżej cukinii
  • 1/2 kostki palmy
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki esencji cytrynowej (użyłam domowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 tabliczka deserowej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z cukinią i czekoladą

Etap 1

Ciasteczka z cukinią i czekoladą
Starta na tarce odciśnięta i przełożona do miski cukinia.

Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć z niej nadmiar płynu, przełożyć do miski.

Etap 2

Ciasteczka z cukinią i czekoladą
Jajko palma i sypkie składniki dodane do cukinii.

Do cukinii dodać palmę, cukier, esencję cytrynową, proszek do pieczenia, jajko, płatki i mąkę.

Etap 3

Ciasteczka z cukinią i czekoladą
Czekolada mleczna i deserowa grubo posiekana.

Obie czekolady grubo posiekać.

Etap 4

Ciasteczka z cukinią i czekoladą
Posiekana czekolada dodana do składników w misce.

Posiekaną czekoladę dodać do pozostałych składników.

Etap 5

Ciasteczka z cukinią i czekoladą

Wszystko szybko zagnieść.

Etap 6

Ciasteczka z cukinią i czekoladą

Z ciasta formować niezbyt duże kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego), spłaszczać je i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec w 170 stopniach z termoobiegiem przez ok. 20 minut (aż się lekko zrumienią). Ciastka wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Po ostudzeniu ciasta zrobią się półkruche.