marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciasteczka z cukrem trzcinowym.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Utrzeć w misce składniki na ciastka,rodzynki namoczyć,dodać do masy rodzynki,blachę natrzeć tłuszczem i nakładać łyżką masę na blachę.Upiec

Ciasteczka z cukrem trzcinowym.

Składniki:

Ciasteczka z cukrem trzcinowym.

 

  • 200 g. cukru z trzciny cukrowej,
  • 50 g.cukru rafinowanego,
  • 300 g.mąki,
  • 120 g.masła,
  • 2 jajka,
  • 50 ml.mleka,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 200 g.rodzynek sułtańskich,szczypta gałki muszkatołowej,
  • sok z cytryny,1 łyżeczka cynamonu,szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z cukrem trzcinowym.
Masło ocieplić do temperatury pokojowej,namoczyć rodzynki w
miseczce z wodą.W salaterce utrzeć masło z cukrem trzcinowym
i rafinowanym na puszystą masę,a mleko wymieszać z sokiem
cytrynowym,dodać do masy cukrowej,mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia,szczyptę gałki muszkatołowej, rodzynki i cynamon.
Wymieszać drewnianą łyżką na jednolitą masę.Blachę natrzeć tłuszczem roślinnym i posypać mąką i kłaść łyżką masę na blachę
i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st.C na 15 minut.Po
upieczeniu wyjąć blachę z piekarnika,zdjąć szpatułką ciasteczka
i zostawić do schłodzenia.

Tagi:

jajko jajka