Sposób przygotowania:
Jaglane ciastka z rodzynkami i daktylami
Kaszę ugotować w 500 ml wody ze szczyptą soli i łyżeczką masła, po czym odcedzić ja na sicie i wystudzić. Daktyle pokroić w kostkę. Do miski wsypać płatki, dodać zimną kaszę i wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki i łyżką wymieszać masę na ciasteczka. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia lub matą do ciasteczek. Łyżką do lodów lub zwykłą nakładać porcje masy robiąc odstępy ( ja zrobiłam 9 dużych ciastek, ale można zrobić mniejsze ) i lekko przyklepać formując okrągłe placuszki. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut w zależności jak piecze piekarnik. Po upieczeniu ciasteczka wyłożyć na kratkę i przestudzić a na koniec posypać cukrem pudrem.
2milutka
zewa
Jak zrobisz to się przekonasz, na pewno będą smaczne :)
2milutka
:)
edytaha
zewa
Dziękuję Edytko. W smaku są ciekawe, z wierzchu fajnie chrupią a w środku są lekko miękkie. Następnym razem zrobię inną kombinację i mam nadzieję, ze będą równi smaczne.
gusia1000