SUPERPRZEPIS

Jaglane ciastka z rodzynkami i daktylami

  • 6
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Jaglane ciastka z rodzynkami i daktylami Więcej zdjęć (5)

zdrowe ciasteczka z kaszą jaglaną ...

Składniki:

Jaglane ciastka z rodzynkami i daktylami

 

 

Sposób przygotowania:

Jaglane ciastka z rodzynkami i daktylami
Kaszę ugotować w 500 ml wody ze szczyptą soli i łyżeczką masła, po czym odcedzić ja na sicie i wystudzić. Daktyle pokroić w kostkę. Do miski wsypać płatki, dodać zimną kaszę i wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki i łyżką wymieszać masę na ciasteczka. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia lub matą do ciasteczek. Łyżką do lodów lub zwykłą nakładać porcje masy robiąc odstępy ( ja zrobiłam 9 dużych ciastek, ale można zrobić mniejsze ) i lekko przyklepać formując okrągłe placuszki. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut w zależności jak piecze piekarnik. Po upieczeniu ciasteczka wyłożyć na kratkę i przestudzić a na koniec posypać cukrem pudrem.
Jaglane ciastka z rodzynkami i daktylami
składniki na ciasteczka umieścić w misce
Jaglane ciastka z rodzynkami i daktylami
łyżką wymieszać składniki na gęstą papkę
Jaglane ciastka z rodzynkami i daktylami
na blachę wykładać porcje ciasta na ciasteczka
Jaglane ciastka z rodzynkami i daktylami
ciasteczka piec 20 minut w 180 stopniach