Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Kruche ciasteczka daktylowo - kokosowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Chrupiące , kruche ciasteczka z kokosem i daktylami.

Kruche ciasteczka daktylowo - kokosowe

Składniki:

Kruche ciasteczka daktylowo - kokosowe

 

  • mąka - 180 g
  • cukier puder - 150 g
  • wiórki kokosowe - ok. 80-100 g
  • miękkie masło - 60 g
  • suszone daktyle bez pestek - 60 g
  • sok pomarańczowy - 1 łyżka
  • jajko - 1 małe
  • cukier wanilinowy - 1 łyżka
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka daktylowo - kokosowe
Daktyle kroimy na małe kawałeczki. Mieszamy z mąką oraz 2 łyżkami kokosu. Masło , 100 g cukru pudru , cukier waniliinowy , jajko i odrobinę soli miksujemy na jednolitą , gładką masę. Łączymy z mąką z kokosem i pokrojonymi daktylami. Zagniatamy ciasto , owijamy w folię pożywczą i wkładamy na ok. 20 30 minut do zamrażalnika. Im dłużej tym lepiej , gdyż fajniej się je będzie kroiło. Po tym czasie wyciągamy ciasto i tworzymy z niego wałek o grubości ok. 3 cm i kroimy na plasterki (ok. 1 cm ) Delikatnie spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 min w 180 st. C. Z pozostałego cukru pudru pudru i soku pomarańczowego robimy lukier. Upieczone ciasteczka maczamy po bokach w lukrze i obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych.