Sposób przygotowania:
Kruche ciasteczka daktylowo - kokosowe
Daktyle kroimy na małe kawałeczki. Mieszamy z mąką oraz 2 łyżkami kokosu. Masło , 100 g cukru pudru , cukier waniliinowy , jajko i odrobinę soli miksujemy na jednolitą , gładką masę. Łączymy z mąką z kokosem i pokrojonymi daktylami. Zagniatamy ciasto , owijamy w folię pożywczą i wkładamy na ok. 20 30 minut do zamrażalnika. Im dłużej tym lepiej , gdyż fajniej się je będzie kroiło. Po tym czasie wyciągamy ciasto i tworzymy z niego wałek o grubości ok. 3 cm i kroimy na plasterki (ok. 1 cm ) Delikatnie spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 min w 180 st. C. Z pozostałego cukru pudru pudru i soku pomarańczowego robimy lukier. Upieczone ciasteczka maczamy po bokach w lukrze i obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych.
marietta