Sposób przygotowania:
Ciasteczka z orzechami i daktylami.
W dużej misce wymieszać semolinę czyli mąkę,masło,wodę różaną
oraz pomarańczową i wyrabiać rękami,aż mąka wchłonie całe masło.Nakryć miskę z ciastem folią plastikową i wstawić do lodówki na noc.Dzięki temu semolina wchłania sklarowane masło i ciasto staje się elastyczne.Sporządzić nadzienia z bakalii-orzechów włos-
-kich i pistacji oraz daktyli każde z osobna miksując z odmierzonymi składnikami na gęstą pastę.Piekarnik nagrzać do 200 st.C.Położyć na blasze pergamin,wyjąć ciasto z lodówki i odstawić na jakiś czas
by nie było zbyt zimne.Wyrabiać je palcami na gładko,podzielić na
kulki,rozpłaszczać na dłoni i nakładać w środek po trochu każdej
masy,po czym zalepić dobrze.Kłaść na blasze,wstawić do piekarnika i piec 10-15 min,aż się przyrumienią.Studzić na ruszcie.
Przed podaniem oprószyć szczodrze cukrem pudrem przez sitko.
oraz pomarańczową i wyrabiać rękami,aż mąka wchłonie całe masło.Nakryć miskę z ciastem folią plastikową i wstawić do lodówki na noc.Dzięki temu semolina wchłania sklarowane masło i ciasto staje się elastyczne.Sporządzić nadzienia z bakalii-orzechów włos-
-kich i pistacji oraz daktyli każde z osobna miksując z odmierzonymi składnikami na gęstą pastę.Piekarnik nagrzać do 200 st.C.Położyć na blasze pergamin,wyjąć ciasto z lodówki i odstawić na jakiś czas
by nie było zbyt zimne.Wyrabiać je palcami na gładko,podzielić na
kulki,rozpłaszczać na dłoni i nakładać w środek po trochu każdej
masy,po czym zalepić dobrze.Kłaść na blasze,wstawić do piekarnika i piec 10-15 min,aż się przyrumienią.Studzić na ruszcie.
Przed podaniem oprószyć szczodrze cukrem pudrem przez sitko.