marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciasteczka z orzechami i daktylami.

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wymieszać w dużej misce składniki na ciasto i wyrobić rękami,nakryć miskę i wstawić do lodówki.Przygotować nadzienia.Nadziewać ciastka.Piec.

Ciasteczka z orzechami i daktylami.

Składniki:

Ciasteczka z orzechami i daktylami.

 

  • Ciasto:45 dag.semoliny,
  • 1 i 1/2 szklanki roztopionego masła,
  • 1/4 szklanki wody pomarańczowej,
  • 1/4 szklanki wody różanej.
  • Nadzienie daktylowe:
  • 45dag.daktyli bez pestek,
  • 1 i 1/2 łyżeczki masła,
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
  • Nadzienie z orzechów włoskich:
  • 2 szklanki orzechów włoskich,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki stopionego masła,
  • 1 łyżka wody pomarańczowej.
  • Nadzienie pistacjowe:
  • 3/4 szklanki łuskanych,niesolonych pistacji,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki stopionego masła,
  • 1 łyżka wody pomarańczowej.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z orzechami i daktylami.
W dużej misce wymieszać semolinę czyli mąkę,masło,wodę różaną
oraz pomarańczową i wyrabiać rękami,aż mąka wchłonie całe masło.Nakryć miskę z ciastem folią plastikową i wstawić do lodówki na noc.Dzięki temu semolina wchłania sklarowane masło i ciasto staje się elastyczne.Sporządzić nadzienia z bakalii-orzechów włos-
-kich i pistacji oraz daktyli każde z osobna miksując z odmierzonymi składnikami na gęstą pastę.Piekarnik nagrzać do 200 st.C.Położyć na blasze pergamin,wyjąć ciasto z lodówki i odstawić na jakiś czas
by nie było zbyt zimne.Wyrabiać je palcami na gładko,podzielić na
kulki,rozpłaszczać na dłoni i nakładać w środek po trochu każdej
masy,po czym zalepić dobrze.Kłaść na blasze,wstawić do piekarnika i piec 10-15 min,aż się przyrumienią.Studzić na ruszcie.
Przed podaniem oprószyć szczodrze cukrem pudrem przez sitko.