paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Ciasteczka z dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasteczka z puree z dyni lekko kruche o fajnym smaku. Można nadać im mocniejszy kolor za pomocą barwnika.

Ciasteczka z dynią

Składniki:

Ciasteczka z dynią

 

  • puree z dyni 3/4 szklanki
  • mąka 2 szklanki
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • jajko 1 sztuka
  • cukier puder 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • barwnik pomarańczowy (ewentualnie)

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z dynią
Jajko wbić do miski wsypać cukier i razem zmiksować na jednolitą gładką masę. Do masy jajecznej dodać puree z dyni i ponownie zmiksować. Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i barwnikiem spożywczym ( barwnik według uznania). Suche składniki dodać do masy z dynią i wyrobić ciasto. Formować małe kulki które spłaszczać i układać na natłuszczonej blaszce. Ciasteczka piecz w temp. 180 stopni przez około 20 minut.