Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Ciasteczka z kaszki ryżowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Znalazłam w szafce kaszkę, córcia jeść nie chciała, zrobiłam więc ciasteczka ;)

Ciasteczka z kaszki ryżowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka z kaszki ryżowej

 

  • 200 g masła
  • 200 g kaszki ryżowej dla małych dzieci (u mnie jabłkowa)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru waniliowego domowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z kaszki ryżowej

W misce zmieszać cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i kaszkę ryżową (można użyć kaszki o dowolnym smaku, można także dodać kleik ryżowy, wtedy należy zwiększyć ilość cukru). W drugiej misce utrzeć miękkie masło na puszysto, dodać po jednym jajku cały czas miksując. Wsypać połowę suchych składników, zmiksować. Dodać drugą połowę, zmiksować ponownie. Schłodzić w lodówce około pół godziny – dzięki temu będzie wygodniej formować ciasteczka. Po tym czasie wyjąć masę z lodówki, formować kuleczki, spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 stopniach.


Przepis na zdrową i smaczną Kaszkę ryżową z brzoskwiniami >>>

Ciasteczka z kaszki ryżowej
W misce zmieszać cukier waniliowy proszek do pieczenia wiórki kokosowe i kaszkę ryżową
Ciasteczka z kaszki ryżowej
W drugiej misce utrzeć miękkie masło na puszysto dodać po jednym jajku cały czas miksując
Ciasteczka z kaszki ryżowej
Wsypać połowę suchych składników zmiksować Dodać drugą połowę zmiksować ponownie Schłodzić w lodówce około pół godziny
Ciasteczka z kaszki ryżowej
Po tym czasie wyjąć masę z lodówki formować kuleczki spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Piec około 20 minut w 180 stopniach