justynkam

justynkam

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Ciasteczka ryżowo-kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chrupiące ciasteczka z dżemem

Ciasteczka ryżowo-kokosowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka ryżowo-kokosowe

 

  • 1 paczka kleiku ryżowego
  • 3 jajka
  • ¾ szkl cukru
  • 1 kostka masła
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dżem lub marmolada

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka ryżowo-kokosowe
Jajka roztrzepujemy w misce dodajemy kleik ryżowy posiekaną kostkę masła, proszek do pieczenia, cukier, wiórki kokosowe i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto , które powinno mieć jednolita konsystencje. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki rozpłaszczamy lekko w dłoni i palcem na środku robimy dziurkę. Do każdej dziurki nakładamy około pół łyżeczki dżemu. Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Po upływie czasu wyjmujemy z piekarnika i odliczamy czas kiedy znikną. Smacznego !!!
Ciasteczka ryżowo-kokosowe
Wszystkie składniki oprucz czemu łączymy razem
Ciasteczka ryżowo-kokosowe
Wyrabiamy około 5 minut na jednolita masę
Ciasteczka ryżowo-kokosowe
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego
Ciasteczka ryżowo-kokosowe
W kuklach robimy dziurki i nakładamy do nich dżem

Tagi:

jajko jajka