SUPERPRZEPIS

Ciasteczka z mąką kukurydzianą i rodzynkami

  • 2
  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Ciasteczka z mąką kukurydzianą i rodzynkami

Bardzo smaczne ciasteczka, z dodatkiem mąki kukurydzianej, z dodatkiem złotych rodzynek. Długo pozostają kruche.

Składniki:

Ciasteczka z mąką kukurydzianą i rodzynkami

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z mąką kukurydzianą i rodzynkami

ETAP 1:

Ciasteczka z mąką kukurydzianą i złotymi rodzynkam
Miękkie masło zmiksować z cukrem, następnie wbić jajko

Do miski wrzucić masło ogrzane do temperatury pokojowej, wsypać cukier. Zmiksować na puszystą i jasną masę.

ETAP 2:

Ciasteczka z mąką kukurydzianą i złotymi rodzynkam
do puszystej masy dodać skórkę z cytryny, mąkę pszenną i kukurydzianą

Następnie dodać całe jajko i dobrze całość zmiksować.

ETAP 3:

Ciasteczka z mąką kukurydzianą i złotymi rodzynkam
po zmiksowaniu dodać złote rodzynki, wymieszać i chłodzić godzinę

Wsypać skórkę startą z cytryny (umytej dokładnie i sparzonej), obie mąki i ponownie dokładnie zmiksować.

ETAP 4:

Ciasteczka z mąką kukurydzianą i złotymi rodzynkam
do pomocy przy formowaniu ciasteczek zaprosić dzieci!

Na koniec dodać rodzynki, wymieszać, wstawić do lodówki na godzinę. W dłoniach formować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, spłaszczać łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut.