Sposób przygotowania:
Ciasteczka z orzechami laskowymi w czekoladziePrzygotowanie ciasta:
Do miski przekładamy mąkę pszenną,cukier puder, szczyptę soli,proszek do pieczenia oraz posiekane masło.
Zagniatanie ciasta:
Wszystkie składniki ciasta bardzo szybko zagniatamy. Gładkie ciasto owijamy folią spożywczą i wynosimy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Wałkowanie ciasta:
Na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy schłodzone ciasto na grubość ok. 3-4 mm. Za pomocą foremki w kształcie kwadratu wycinamy ciasteczka.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach.
Pieczenie ciastek:
Przygotowane ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy je na złoto ok. 12 min. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.
Przygotowanie polewy:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy obie połamane na drobne kawałki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady.
Etap końcowy:
Na każdym ciasteczku układamy po ok. 5 szt. orzechów laskowych mniej więcej na środku ciastka. Polewamy za pomocą łyżki przygotowaną polewą czekoladową orzeszki tak aby całe orzeszki były pokryte czekoladą. Środek ciasteczek posypujemy odrobiną wiórek czekoladowych. Pozostawiamy do wyschnięcia czekolady.