Sposób przygotowania:
Ciasteczka dyniowe z nutką pomarańczyETAP 1:
Dynię bez miąższu pokroić na kawałki, ułożyć na blaszce skórką do dołu, posmarować oliwą i upiec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ostudzić, zmiksować.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem z wanilią i cukrem pudrem, posiekać z masłem.
ETAP 2:
Następnie dodać płatki jaglane, puree z dyni, otartą skórkę z pomarańczy i płatki czekoladowe.
ETAP 3:
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny.
ETAP 4:
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 6-7 mm i foremką o dowolnym kształcie wykrawać ciasteczka.
ETAP 5:
Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posmarować jajkiem wymieszanym z cukrem z wanilią, posypać płatkami migdałowymi i kandyzowaną skórką.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec na złoty kolor około 12-15 minut.
SylaUla