SUPERPRZEPIS

Ciasteczka dyniowe z nutką pomarańczy

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Ciasteczka dyniowe z nutką pomarańczy

Ciasteczka w takiej wersji to pomysł na pyszny, zdrowy i pachnący pomarańczami dodatek do kawy. Smacznego.

Składniki:

Ciasteczka dyniowe z nutką pomarańczy

 

  • 25 dag mąki pszennej
  • 10 dag płatków jaglanych
  • 15 dag masła
  • 12-15 dag dyni Hokkaido
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 0,3 szkl płatków czekoladowych
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 10 dag cukru pudru
  • Dodatkowo
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 0,3 szkl płatków migdałowych
  • łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej

Sposób przygotowania:

Ciasteczka dyniowe z nutką pomarańczy

ETAP 1:

Ciasteczka dyniowe z nutką pomarańczy
Mąkę przesiać i dokładnie posiekać z masłem

Dynię bez miąższu pokroić na kawałki, ułożyć na blaszce skórką do dołu, posmarować oliwą i upiec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ostudzić, zmiksować.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem z wanilią i cukrem pudrem, posiekać z masłem.

ETAP 2:

Ciasteczka dyniowe z nutką pomarańczy
Do mąki z masłem dodać pozostałe składniki

Następnie dodać płatki jaglane, puree z dyni, otartą skórkę z pomarańczy i płatki czekoladowe.

ETAP 3:

Ciasteczka dyniowe z nutką pomarańczy
Przygotowane ciasto zawinąć w folię i schłodzić

Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny.

ETAP 4:

Ciasteczka dyniowe z nutką pomarańczy
Ciasto rozwałkować i za pomocą foremki wykrawać ciasteczka

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 6-7 mm i foremką o dowolnym kształcie wykrawać ciasteczka.

ETAP 5:

Ciasteczka dyniowe z nutką pomarańczy

Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posmarować jajkiem wymieszanym z cukrem z wanilią, posypać płatkami migdałowymi i kandyzowaną skórką.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec na złoty kolor około 12-15 minut.