Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ciastka sakiewki z orzechami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne ciasteczka z orzachami. To idealny dodatek do kawy lub herbatki. Podczas ich pieczenia piękny zapach unosi się po całej kuchni.

Ciastka sakiewki z orzechami

Składniki:

Ciastka sakiewki z orzechami

Ciasto

Masa

Dodatkowo

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciastka sakiewki z orzechami
1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję masło oraz margarynę. Wszystko razem siekam nożem. Następnie dodaję żółtka oraz śmietanę. Zagniatam ciasto. Zawijam w folię i wstawiam na 1,5 godziny do lodówki.

2. Orzechy włoskie drobno siekam nożem. Białka razem ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier puder. Ubijam. Następnie dodaję orzechy. Dokładnie mieszam.

3. Ciasto wyjmuję z lodówki. Z ciasta odrywam kawałki i formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdy kawałek ciasta rozwałkowuję. Na środek nakładam porcję masy. Brzegi łączę tworząc sakiewkę.

4. Ciastka układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piekę około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu oprószam cukrem pudrem.

Tagi:

ciasta orzechy