Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasteczka z otrębów pszennych z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Polecam bardzo pyszne i zdrowe ciasteczka bez zbędnego cukru i tłuszczu. Takie ciasteczka są idealne na przekąskę lub podwieczorek. Można je również zabrać na drugie śniadanie do szkoły czy to pracy. Polecam:)

Ciasteczka z otrębów pszennych z bakaliami

Składniki:

Ciasteczka z otrębów pszennych z bakaliami

Składniki:

  • półtorej szklanki otrębów pszennych prażonych
  • 1 szklanka kaszy jaglanej ekspandowanej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki rodzynek
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka miodu prawdziwego

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z otrębów pszennych z bakaliami
1. Wszystkie składniki sypkie dajemy do miski i mieszamy, następnie dajemy mokre składniki czyli jajka, miód prawdziwy i syrop klonowy. Całość dokładnie mieszamy.

2. Z tak przygotowanej masy rękami formujemy ciastka, masa trochę źle się formuje, ale nie trzeba się poddawać. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Następnie pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

4. Ciasteczka pozostawiamy na blaszce do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie są gotowe do podania. Smacznego.



Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 12 sztuk ciastek.