Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 294]

Ciasteczka”chocolate crinkles”

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowa wersja znanych na całym świecie ciasteczek. Miękkie i bardzo czekoladowe. Bardzo popularne w krajach anglosaskich. Moim zdaniem doskonałe na podwieczorek.

Ciasteczka”chocolate crinkles”

Składniki:

Ciasteczka”chocolate crinkles”

na ciasto

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 200 g mąki
  • 120 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 100 g cukru
  • 15 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
  • 3 jajka

Sposób przygotowania:

Ciasteczka”chocolate crinkles”
Białka oddzielamy od żółtek. Czekoladę wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Zimne białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka. Do masy jajecznej dodajemy rozpuszczoną czekoladę wraz z masłem. Następnie krótko miksujemy. Dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Powstałą masę chłodzimy w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

Z chłodnej masy tworzymy kuleczki, które obtaczamy w cukrze pudrze. Następnie lekko spłaszczamy i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Studzimy.