Sposób przygotowania:
Schabowy z sosem z podgrzybków
Kotlety:Schab pokroić 1-2 cm plastry, rozbić cienko.
Każdy plaster oprószyć solą i pieprzem.
Cebulę pokroić w plastry.
W wysokim naczyniu/pudełku na żywność układać na przemian układać mięso i cebulę.
Całość zalać mlekiem.
Odstawić na min 12 godz. do lodówki.
Następnego dnia plastry mięsa panierować w roztrzepanych jajkach z odrobiną soli i pieprzu oraz w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać smalec, smażyć rumiane kotlety z obu stron.
Sos:Cebulę pokroić w kostkę, oczyszczone grzyby w dość grube paski.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę, dodać grzyby.
Smażyć na minimalnym gazie przez 10 min.
Wlać rosół/bulion, dusić na minimalnym gazie kolejne 20-30 min do wyparowania części płynów.
Sos doprawić solą, pieprzem, natką pietruszki oraz słodką śmietanką.
Wymieszać.
Kotleta podawać z kleksem kwaśnej śmietany w towarzystwie sosu grzybowego.
Każdy plaster oprószyć solą i pieprzem.
Cebulę pokroić w plastry.
W wysokim naczyniu/pudełku na żywność układać na przemian układać mięso i cebulę.
Całość zalać mlekiem.
Odstawić na min 12 godz. do lodówki.
Następnego dnia plastry mięsa panierować w roztrzepanych jajkach z odrobiną soli i pieprzu oraz w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać smalec, smażyć rumiane kotlety z obu stron.
Sos:Cebulę pokroić w kostkę, oczyszczone grzyby w dość grube paski.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę, dodać grzyby.
Smażyć na minimalnym gazie przez 10 min.
Wlać rosół/bulion, dusić na minimalnym gazie kolejne 20-30 min do wyparowania części płynów.
Sos doprawić solą, pieprzem, natką pietruszki oraz słodką śmietanką.
Wymieszać.
Kotleta podawać z kleksem kwaśnej śmietany w towarzystwie sosu grzybowego.
SylaUla
Martyna12
A jaki pyszny :)
Dziękuję :)