Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Schabowy z sosem z podgrzybków

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Porządny, soczysty kotlet schabowy podany z kleksem kwaśnej śmietany w towarzystwie własnoręcznie zbieranych podgrzybków, smażonych na maśle. Do zestawu idealnie pasują ziemniaki, kasza czy też pieczywo.

Schabowy z sosem z podgrzybków

Składniki:

Schabowy z sosem z podgrzybków

Kotlety:

Sos:

  • 0,5 kg. podgrzybków
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 0,5 l. rosołu lub bulionu
  • 150 ml. słodkiej śmietanki 30%
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Schabowy z sosem z podgrzybków
Kotlety:Schab pokroić 1-2 cm plastry, rozbić cienko.

Każdy plaster oprószyć solą i pieprzem.

Cebulę pokroić w plastry.

W wysokim naczyniu/pudełku na żywność układać na przemian układać mięso i cebulę.

Całość zalać mlekiem.

Odstawić na min 12 godz. do lodówki.

Następnego dnia plastry mięsa panierować w roztrzepanych jajkach z odrobiną soli i pieprzu oraz w bułce tartej.

Na patelni rozgrzać smalec, smażyć rumiane kotlety z obu stron. 

Sos:Cebulę pokroić w kostkę, oczyszczone grzyby w dość grube paski.

Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę, dodać grzyby.

Smażyć na minimalnym gazie przez 10 min.

Wlać rosół/bulion, dusić na minimalnym gazie kolejne 20-30 min do wyparowania części płynów.

Sos doprawić solą, pieprzem, natką pietruszki oraz słodką śmietanką.

Wymieszać.

Kotleta podawać z kleksem kwaśnej śmietany w towarzystwie sosu grzybowego.