jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Dyniowy chleb na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam domowe pieczywo. Właściwie tylko takie gości u mnie w domu, z czego jestem bardzo dumna:). Jesienią, ale nie tylko polecam chlebek z dyniowym akcentem.

Dyniowy chleb na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowy chleb na zakwasie

Składniki na 3 chleby, blaszki 34 x 12 cm Składniki na przygotowanie zaczynu

Po około 12 godzinach (rano) do zaczynu dodajemy:

  • Ok 4,5 – 5 szklanek mąki pszennej chlebowej
  • 1 szklankę mąki żytniej, typ 720,
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej, typ 1850,
  • 1 płaską łyżkę soli,
  • ¾ szklanki puree z dyni,
  • Około 500 ml letniej wody,
  • 1/3 szklanki siemienia lnianego,
  • Garść pestek z dyni

DODATKOWO:

  • Olej do wysmarowania formy,
  • otręby do wysypania formy,
  • pestki z dyni do posypania chlebków

Sposób przygotowania:

Dyniowy chleb na zakwasie

ETAP 1

Dyniowy chleb na zakwasie
na wieczór sporządzamy zaczyn

ZACZYN: Zakwas żytni, letnią wodę oraz mąkę łączymy ze sobą. Tak przygotowany zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 12 godzin. Ja przygotowuję go wieczorem i pozostawiam na noc.

ETAP 2

Dyniowy chleb na zakwasie
przygotowujemy formy do pieczenia

Formy na chleby smarujemy olejem, po czym oprószamy otrębami.

ETAP 3

Dyniowy chleb na zakwasie
do rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta

Do pracującego zaczynu dodajemy sól, siemię lniane, pestki dyni, puree z dyni, wodę oraz w miarę wyrabiania ciasta mąki. Całość dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto powinno być gęste, ale „spływające” z dłoni. Ilość dodanej mąki zależy od gęstości dyniowego puree.

ETAP 4

Dyniowy chleb na zakwasie
ciasto przekładamy do foremek

Tak przygotowane ciasto wykładamy do blaszek, napełniając je do połowy wysokości. Wierzch ciasta wyrównujemy łyżką zwilżoną w zimnej wodzie. Całość posypujemy pestkami dyni.

ETAP 5

Dyniowy chleb na zakwasie
chlebki pozostawiamy do wyrośnięcia

Formy z ciastem wkładamy do piekarnika, w którym załączamy tylko światełko. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około 6 godzin.

Po tym czasie piekarnik włączamy na 220°C. W tej temperaturze chleb pieczemy przez 30 minut. W drugiej połowie pieczenia temperaturę skręcamy na 200°C. Gotowe chleby wyjmujemy, przykrywamy wilgotną ściereczką i studzimy na kartce.


Tagi:

chleb