Sposób przygotowania:
Dyniowy chleb na zakwasieETAP 1
ZACZYN: Zakwas żytni, letnią wodę oraz mąkę łączymy ze sobą. Tak przygotowany zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 12 godzin. Ja przygotowuję go wieczorem i pozostawiam na noc.
ETAP 2
Formy na chleby smarujemy olejem, po czym oprószamy otrębami.
ETAP 3
Do pracującego zaczynu dodajemy sól, siemię lniane, pestki dyni, puree z dyni, wodę oraz w miarę wyrabiania ciasta mąki. Całość dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto powinno być gęste, ale „spływające” z dłoni. Ilość dodanej mąki zależy od gęstości dyniowego puree.
ETAP 4
Tak przygotowane ciasto wykładamy do blaszek, napełniając je do połowy wysokości. Wierzch ciasta wyrównujemy łyżką zwilżoną w zimnej wodzie. Całość posypujemy pestkami dyni.
ETAP 5
Formy z ciastem wkładamy do piekarnika, w którym załączamy tylko światełko. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około 6 godzin.
Po tym czasie piekarnik włączamy na 220°C. W tej temperaturze chleb pieczemy przez 30 minut. W drugiej połowie pieczenia temperaturę skręcamy na 200°C. Gotowe chleby wyjmujemy, przykrywamy wilgotną ściereczką i studzimy na kartce.