bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 170]

Placek kokosowy z galaretką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo pyszne ciasto kokosowe z galaretką, do tego placki kruche i masa kakaowa na śmietanie to idealne połączenie.

Placek kokosowy z galaretką

Składniki:

Placek kokosowy z galaretką

Ciasto kruche :

Placek kokosowy:

  • 4 białka
  • 15 dkg cukru
  • 15 dkg kokosu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa :

  • 1 szklanka śmietany 18 %
  • 10 dkg cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 1 skruszony placek kruchy

Dodatkowo:

  • 2 galaretki czerwone

Sposób przygotowania:

Placek kokosowy z galaretką

Robimy placki kruche:

Na stolnicę dajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy w formach 23x38 cm wysmarowanych tłuszczem około 20-30 minut w temp. 180 stopni na złoty kolor.

Rozpuszczamy galaretki czerwone według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.

Robimy ciasto kokosowe:

Białka ubijamy , stopniowo dodajemy cukier, następnie dajemy kokos, mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

Robimy masę:

Jeden placek kruszymy na drobno i dajemy do miski, dodajemy śmietanę, cukier, cukier waniliowy, kakao i ucieramy z tego masę

Przekładamy:

Placek kokosowy z galaretką
Jeden placek kruchy przekładamy połową masy, dajemy drugi placek kruchy, smarujemy drugą połową masy, przekładamy plackiem kokosowym i polewamy tężejącą galaretką.

Jeden placek kruchy przekładamy połową masy, dajemy drugi placek kruchy, smarujemy drugą połową masy, przekładamy plackiem kokosowym i polewamy tężejącą galaretką.